keskiviikko 28. joulukuuta 2011

No poo!

No poo eli shampooton elämäntapa on internetin mukaan jo aatteeksi kasvanut ilmiö. Eli on olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät pese hiuksiaan muuta kuin vedellä! Shampoo ilmeisesti sisältää ympäristöön päätyviä kemikaaleja ja ne kemikaalithan voivat olla ihmisellekin haitallisia. Ehkä edelliset väitteet ovat tottakin, mutta minua shampooton elämä kiinnostaa ihan vain laiskuuden takia, ja mahdollisen rahansäästön, ja ihan jo uteliaisuudestakin. Olisihan se hassua, jos ihmisen ei tarvitsisikaan pestä tukkaansa kuin vedellä. Ryhdyn siis itse kulutuskriittiseen kokeiluun ja lopetan tukan pesemisen. Tulen raportoimaan projektin edistymisestä tänne.

Ensiksi täytyi kerätä vähän perustietoa:

Osa shampoottomista on onnistunut käyttäen "cold turkey"-metodia eli he vain ovat kylmästi lopettaneet tukkansa pesemisen ilman mitään loivennusta.

Niille, joita edellinen vaihtoehto ahdistaa liimalettiriskin takia, on olemassa rasvaisuutta lieventäviä toimenpiteitä. Melkein kaikissa kirjoitukissa aiheesta neuvotaan käyttämään ruokasoodan ja lämpimän veden seosta tukan "pesemiseen". Lusikallinen ruokasoodaa kupilliseen lämmintä vettä, liemi päähän ja päälle hieman möyhimistä. Huuhteluun voi käyttää omenaviinietikkaa ja vettä. Pari lusikallista etikkaa kupilliseen vettä pitäisi toimia (etikan tarkoitusta en täysin ymmärtänyt, mutta eikös etikkaa usein käytetä siivouksessa...).

Luin myös mahdollisuudesta "pestä" hiukset aika ajoin vatkatulla kananmunalla (!). Muista kuitenkin, ettet huuhtele tukkaa kuumalla vedellä, välttyäksesi munakasefektiltä.

Obs. Tukan säännöllinen harjaaminen on kuulemma tärkeässä osassa projektia.

Osoitteesta http://babyslime.livejournal.com/174054.html#why löytyy varmasti ohjeita mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

In action:

1. päivä oli luonnollisestikin oikein mukava, kun olin juuri pessyt hiukseni. Jostain syystä aloin lukea shampoottomuudesta ja vakuutuin siitä, että tämä on jotain kokeilemisen arvoista. Kokeilu alkoi siitä.

2. päivä on myöskin oikein miellyttävä, koska en ennenkään ole pessyt tukkaani joka päivä. Minua kyllä kauhistuttaa hieman uusivuosi ja uudenvuoden bileet joihin on nyt neljä päivää aikaa. Luin kuitenkin maissijauhosta (kai perunajauhokin käy) johon voi tarttua epätoivon hetkellä.

3. päivä ei enää ole ihan niin kiva. Kävin suihkussa, ja pesin tukan vain vedellä, vaikka melkein automaattisesti meinasin tarttua shampoopulloon. Suihkusta huolimatta tukassa on ollut vähän ällö olo koko päivän.

4. päivä on paradoksaalisesti vähemmän ällö kuin eilinen. Huomenna on uudenvuoden aatto ja uskon, että selviän siitäkin likaisella tukalla.

5. päivä. Tänään pesin tukan ruokasoodalla. Tunne ei ole samanlainen kuin shampoolla pesun jälkeen, mutta kuulemma tukka näyttää puhtaalta, eli bileisiin kehtaa mennä!

9. päivä on jo vähän ällö ja tuntuu että näytän limatukalta, mutta aion silti pestä vain soodalla. Nyt vaaditaan vähän taistelutahtoa.

10. päivä on vähän yllättävä, koska eilen saunan jälkeen tukka tuntui melko limaiselta, mutta tänään tukka oli vähemmän ällö kuin eilen. Useat no poo-ihmiset ovan kirjoittaneet, että tukka tuntuu paksummalta kuin aikaisemmin. Olen nyt itse ilmeisesti myöskin saavuttanut tämän vaiheen. Tukka todellakin tuntuu paksun karhealta ja suostuu nykyään sojottamaan vain suoraan ylöspäin.

14. päivänä päätin koittaa tukanpesua munalla (!). Vatkailin kananmunan keltuaisen rikki ja mömmön päähän. Aamulla minulla on yleensä hurjan kylmä, joten tänäänkin kävin kovin lämpimässä suihkussa. Hankailin aikani munaliejua päähäni ja huuhtelin pois. Suihkun jälkeen huomasin peilistä, että minulla oli munakkaan paloja hiuksissa, elikkä kuten aikaisemmin mainitsin: älä huuhtele liian kuumalla vedellä, muna kypsyy! Mutta, kun olin saanut munakkaan harjattua tukasta pois, tuntui se pitkästä aikaa oikein kivalta ja aika puhtaaltakin. Ei ollenkaan niin karhea kuin aikaisemmin.

3 viikkoa about mennyt eikä vieläkään ole tullut pakottavaa tarvetta pestä tukkaa. Myönnettäköön, että tukka on välillä suhteellisen likaisen näköinen, mutta kuitenkin sietokyvyn rajoissa. En tiedä olenko matkalla kohti itsestään puhdistuvaa tukkaa vai siedänkö nykyään vain paremmin rasvalettiä. Oli miten oli, kokeilu jatkuu....

Uutta uskoa shampoottomuuteen loi se, että huomasin tänään, että tukassani ei ole enää hilsettä, mitä minulla aikaisemmin on ollut.

Noh, hilse ei ollutkaan kokonaan kadonnut. Huomasin sen paremmassa valossa.. Sitä on saman verran kuin ennenkin..
Olen nyt noin 1,5 kk:n kohdalla varmaankin saavuttanut tässä shampoottomuudessa sellaisen tasaisen vaiheen enkä usko enää suuria muutoksia tapahtuvaksi. Loppuanalyysini on että shampooton tukka on helppo ja jatkan tällä linjalla, ellei jotain odottamattomia muutoksia ilmene. Eli: onnistuin eroon shampoosta, olen eko ja maailma pelastuuuu! jihuu :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti